Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Beluister podcasts RADIO over versnelde digitalisering

03/11/2020

Door COVID-19 kwamen digitaliseringsprocessen in een stroomversnelling, ook bij de Nederlandse overheid. Zo moesten gemeenteraden kunnen blijven vergaderen.  Kinderen volgde vanuit huis onderwijs.  En het onderzoek naar COVID-besmettingen moest beter en sneller.

De Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) publiceert een serie podcasts over deze ontwikkelingen: de digitaliseringsepidemie. Beluister alvast de eerste 2!

Serie

De eerste 3 podcasts van de serie gaan over de CoronaMelder app,  onderwijs op afstand en de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming. En alles wordt nu wel gedigitaliseerd, maar hoe houdbaar zijn deze veranderingen?

CoronaMelder

De CoronaMelder app van het ministerie van VWS is inmiddels live. Nu de Eerste Kamer akkoord is, werkt sinds zaterdag 10 oktober de app in het gehele land. Hoe zit het met de privacy? En hoe is de app tot stand gekomen? U hoort het van Edo Plantinga, manager van de community rond de CoronaMelder.

Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming

Nu de tweede golf aan de gang is, stappen gemeenteraden weer over op digitale vergaderingen en besluitvorming. Maar moest dat niet altijd fysiek? Wat was ervoor nodig zodat gemeenten digitaal besluiten mogen nemen? En waarom is dat na COVID-19 nog steeds belangrijk? Hoor het van Hans Rijs, Griffier bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en bestuurslid bij de Vereniging van Griffiers.

Onderwijs op afstand (Kennisnet)

Steeds meer scholen gaan weer over op (gedeeltelijk) afstandsonderwijs. Hoe ervoor te zorgen dat alle leerlingen thuis les kunnen krijgen? En wie helpt scholen  om afstandsonderwijs vorm te geven? Tijdens de derde podcast hoort u Frans Schouwenburg, strategisch adviseur onderwijsvernieuwing met ICT.  Samen met Laura Westerveld, beleidsadviseur bij Kennisnet en projectmanager Les op Afstand. Deze podcast volgt binnenkort. Abonneer u op het podcastkanaal van RADIO op Soundcloud  en u krijgt een berichtje als hij geplaatst is.

Over RADIO

De Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) heeft als doel ambtenaren inzicht, ervaring en deskundigheid over digitalisering en informatisering te laten opdoen. Zodat zij toegerust zijn om ICT als onderdeel van hun werk te beschouwen. Meer over RADIO.