Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

15-jarige NORA: “Naar kernwaarden van dienstverlening”

01/12/2020

Medewerkers van NORA beheer

Het NORA-beheerteam. Derde van links: Eric Brouwer

De NORA (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur) vierde 10 november 2020 haar 15-jarige bestaan. Programmamanager Eric Brouwer (ICTU) over de successen en uitdagingen van de jarige architectuur: “We werken aan kernwaarden van overheidsdienstverlening.”

Familiebanden

15 jaar geleden is NORA gestart. Inmiddels is ze de moeder van een familie van ruim 25 referentiearchitecturen. Zo is er GEMMA voor gemeenten, PETRA voor provincies en WILMA voor waterschappen. De NORA richt zich op de publieke sector in het geheel en geldt voor alle domeinen en bestuurslagen, dat is sinds 2008 ook Kabinetsbeleid. “Afspraken in NORA maken samenwerken en informatie-uitwisseling makkelijker binnen de publieke sector”, zo vat Brouwer de waarde van de NORA samen.

Community

Inmiddels is rond NORA een community ontstaan met honderden leden. Bevlogen architecten, bestuurders en beleidsmakers maakten de NORA tot wat ze nu is, vertelt Brouwer. Sinds 2010 leidt hij het team dat de NORA onderhoudt en samen met de community steeds verder ontwikkelt. “De leden weten elkaar inmiddels goed te vinden en werken samen aan de doorontwikkeling. Ze brachten hun kennis al bijeen in 26 thema’s die voor alle overheidsorganisaties relevant zijn.” Ruim 120.000 gebruikers raadplegen jaarlijks de NORA.

Op weg naar waarden

10 november werd het verjaardagsfeest gevierd met ruim 100 gebruikers. Natuurlijk was er ook aandacht voor de actuele ontwikkelingen. Want NORA verandert mee met de behoeften van de familieleden en met de technische mogelijkheden, vertelt Brouwer. “Jarenlang vormden Basisprincipes en Afgeleide principes de kern van NORA. De aanvulling daarop is in het kort ‘naar kernwaarden van dienstverlening’. We leggen relaties tussen de beleidsstukken over de digitale overheid en de architectuur-principes. Daardoor wordt duidelijker welke impact nieuw beleid heeft op de bestaande dienstverlening.” Daarmee is de NORA ook echt een sturingsinstrument. Brouwer vat samen: “De NORA focust de komende jaren op de bijdrage die haar architectuur levert aan de kwaliteit van de overheidsdienstverlening.”

Meer over NORA