Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Enquête geeft inzicht in risico’s door digitaal thuiswerken

01/12/2020

Uit een enquête van de Algemene Rekenkamer blijkt dat ambtenaren thuiswerk-ICT soms gebruiken op een risicovolle manier. Zo delen sommige ambtenaren vertrouwelijke informatie via WhatsApp en privé e-mail. Daarnaast kennen ze niet alle voorschriften of vinden die in de praktijk niet goed werkbaar.

Reactie Knops

Staatssecretaris Raymond Knops van BZK reageert op de uitkomsten van de enquête: “Voor het beheersen van de risico’s op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en archivering is binnen de Rijksoverheid structurele aandacht.” Daarnaast geeft Knops aan dat recent de campagne ‘bewust veilig werken’ is gestart die medewerkers tot veiliger werken aan moet zetten.

Onderzoeksvragen

De Algemene Rekenkamer onderzocht tussen juli en oktober 2020 welke ICT-middelen de medewerkers van onder andere ministeries gebruiken. Daarnaast leverde de enquête informatie op over het gebruik van de tools,  welke beveiligingsrisico’s dit oplevert en hoe de organisaties hierover communiceren.

Wellicht ook interessant voor u: