Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

EC stelt nieuwe regels datadeling voor

15/12/2020

 

De Europese Commissie (EC) wil met de  ‘Data Governance Act’ datadelen tussen landen en sectoren binnen de EU makkelijker en betrouwbaarder maken. En daarbij  burgers en bedrijven meer controle en vertrouwen geven.

Europese waarden

Met de voorgestelde verordening legt de Commissie de basis voor een nieuwe Europese manier van gegevensbeheer, die past bij de waarden en principes van de EU. Denk aan bescherming van de privacy (AVG). De verordening is 1 van de acties vanuit de Europese Datastrategie.

Neutrale intermediairs

De kern van de verordening is dat zogenaamde data-intermediairs gaan functioneren als een neutrale  partij die data-houders en data-gebruikers met elkaar verbindt. Deze intermediairs moten een Europees alternatief bieden voor de grote techbedrijven; ze moeten aan strenge eisen gaan voldoen om hun neutraliteit te waarborgen. En ze mogen de gegevens niet op eigen initiatief verhandelen.

Juridische duidelijkheid

Verantwoordelijk vanuit de Europese Commissie is Margrethe Vestager over het voorstel: “De Data Governance ACT verplicht niemand om gegevens te delen. De verordening maakt het delen van gegevens wel makkelijker. Het biedt juridische duidelijkheid en een betrouwbare omgeving voor wie bereid is om gegevens te delen – of het nu gaat om overheidsinstanties, particuliere bedrijven of burgers.”

De verordening bestaat uit:

  • Maatregelen voor meer vertrouwen in datadeling;
  • EU-regels over neutraliteit voor de betrouwbaarheid data-intermediairs;
  • Maatregelen om het gebruik van bepaalde overheidsdata in makkelijker te maken;  bijvoorbeeld hergebruik van bepaalde gezondheidsgegevens;
  • Manieren om Europese burgers en bedrijven zeggenschap te geven over het gebruik van hun data.