Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vrijwel alle functies en beroepen vragen nu om ICT- vaardigheden

15/12/2020

De grenzen tussen ICT-ers en overige beroepen vervagen steeds meer; ICT- gerelateerde vaardigheden worden in vrijwel alle beroepen steeds belangrijker. Dat blijkt uit het ‘Vervolgonderzoek Arbeidsmarkt ICT met topsectoren 2020’ van Stichting CA-ICT (opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT).

Anders werken

De digitale technologische ontwikkelingen hebben veel effect op de inhoud van het werk. In alle beroepen en functies, en op alle opleidingsniveaus neemt bijvoorbeeld de vraag naar digitale vaardigheden toe; zowel ‘basis’ digitale vaardigheden als echte technische skills. Tegelijkertijd worden in de gehele arbeidsmarkt de vraag naar de zogenaamde ’21st century skills’ belangrijker: denk aan creativiteit, samenwerking en communicatie. Digitalisering van werk betekent immers ook dat we op een andere manier gaan (samen)werken en taken gaan uitvoeren die meer om dit soort soft skills vragen. Samen innoveren bijvoorbeeld.

Innovatief blijven

Datagedreven werken wordt steeds meer de norm. Vooral specifieke vaardigheden rond ‘Big data and analytics’ en ‘Digital transformation skills’ worden veel gevraagd in de huidige arbeidsmarkt. Die laatste zijn bijvoorbeeld vaardigheden op het gebied van Artificiële Intelligentie (AI), blockchain, cybersecurity, internet of things (IoT) of robotisering. Omdat de ontwikkeling van nieuwe technologieën en tools snel gaat, vraagt dat bovendien bij mensen om een zekere ‘gretigheid’ om daarin te leren en innovatief te blijven, schrijven de onderzoekers. Want: hoe succesvoller iemand kan leren, hoe groter de kans dat hij of zij de nieuwe ontwikkelingen kan bijbenen.

Succesvol overstappen

Door digitalisering – en ook door COVID – verdwijnen er de komende periode banen en beroepen. Voor 99 procent van de mensen zijn er verschillende overstapmogelijkheden, zien de onderzoekers. Met de juiste (digitale) competenties ontstaan kansen voor een carrière door alle sectoren heen. Om een succesvolle overstap te maken, speelt onder andere ook (intrinsieke) motivatie een grote rol. Dat vraagt wel om investeringen van zowel overheid, bedrijfsleven en onderwijs, als van mensen zelf. Dus zowel in het beleid, investering in opleiding en vaardigheden, aanpassingen in de wervingsprocessen van organisaties, als in het zelf actie nemen en de motivatie van (potentiële) werknemers.

Over het onderzoek

Het onderzoek kende zelf ook een innovatieve opzet. Ongestructureerde informatie uit online vacatures (‘big data’) is bijvoorbeeld gecombineerd met informatie uit arbeidsmarktprognoses, dus met gestructureerde gegevens. Stichting CA ICT voerde het onderzoek uit in samenwerking met partners als CIO Platform, Dutch Digital Delta, ECP (Platform voor de informatiesamenleving) en branche-organisatie NL Digital.

Gerelateerd