Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De Virtuele Assistent Gem live bij gemeenten

19/01/2021

De Virtuele Assistent 'Gem' is live bij de gemeenten Tilburg, Dordrecht en binnenkort ook bij Utrecht. Na een succesvolle pilot bij gemeente Dongen is de Virtuele Assistent Gem in november bij gemeente Tilburg en gemeente Dordrecht van start gegaan. Gemeenten Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Sliedrecht volgen snel en ook bij gemeente Utrecht gaat de Virtuele Assistent live.

Wie is Gem?

Gem, de Virtuele Assistent, is ontwikkeld door de innovatiegroep Virtuele Assistent die onder andere bestaat uit A&O fonds Gemeenten, VNG Realisatie en gemeente Tilburg en Utrecht. De eerste versie van de virtuele assistent ging live in Dongen. Deze Virtuele Assistent geeft antwoord op vragen over verhuizen, paspoorten en ID-kaarten. Ook verwees de Virtuele Assistent door naar de juiste pagina op de website als het gaat om veel gestelde vragen of bij het doen van een melding of andere producten. Als de Virtuele Assistent het antwoord op de vraag niet weet, wordt het gesprek, tijdens kantooruren, overgenomen door een medewerker van de gemeente.

Pilot Chatbot Verhuizen bij gemeente Dongen

Bij gemeente Dongen is voor een pilot periode de chatbot verhuizen gebruikt. Dit is een chatbot met algemene informatie over verhuizen, paspoorten en identiteitskaarten. De chatbot maakt gebruik van generieke content, is Open Source en deelbaar voor 355 gemeenten.

Vragen van de Innovatiegroep voor deze pilot was of de chatbot technisch haalbaar is, wat vinden inwoners ervan, wat is de mening van medewerkers en is Gem opschaalbaar naar 355 gemeenten.

Op al deze vragen is het antwoord positief. Medewerkers en inwoners, reageerden erg positief op de chatbot verhuizen en Gem opschaalbaar is naar alle gemeenten.

De Virtuele Assistent

In de vervolgtrajecten bij de gemeenten Tilburg, Dordrecht, Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Sliedrecht en Utrecht gaat Gem veel meer bezoekers krijgen en veel meer leren. Beter doorvragen naar wat bezoekers bedoelen is zo’n leertraject. En in 2021 is de Virtuele Assistent live bij meer gemeenten en met meer mogelijkheden zoals spraak, en veel meer gemeentelijk informatie.