Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Hack gemeente Hof van Twente was niet compleet

19/01/2021

 

Het is de hackers van de gemeente Hof van Twente niet gelukt om alle data van de gemeente te gijzelen. De poging om alle gegevens van de gemeente te versleutelen is voor een deel gelukt. Medewerkers wist het proces te stoppen door servers af te koppelen.

Minder

Dat zegt Arwi van der Sluijs, directeur van Nederlands Forensisch Incident Respons (NFIR), tegen Tubantia. Het NFIR staat de gemeente bij in de maatregelen die nodig zijn na de inbraak in de gemeentesystemen. Volgens van der Sluijs claimen de hackers onterecht dat ze 40 terabyte aan gegevens hebben buitgemaakt. Het zou veel minder zijn. Bovendien heeft de gemeente alle systemen inmiddels onder controle, en zijn er tot nu toe nog geen gevoelige gegevens van burgers gepubliceerd. Doordat een deel van de applicaties onbereikbaar bleef voor de hackers, is een deel van de data nog geschikt voor gebruik. Van der Sluijs en burgemeester Ellen Nauta willen verder weinig kwijt over de aard van de hack, en het contact met de criminelen die erachter zitten.

Gijzelingssoftware

Hof van Twente werd twee weken geleden gehackt door criminelen die met gijzelingssoftware de gemeente willen afpersen. Volgens De Volkskrant eisen ze 750.000 euro voor het vrijgeven van de data, maar dat bedrag wil Nauta niet bevestigen. Inmiddels heeft de gemeente gewerkt aan een tijdelijk systeem om de meest basale digitale dienstverlening weer te hervatten. Deze week moet het voor burgers weer mogelijk zijn om een rijbewijs of paspoort aan te vragen. In een speciale installatiestraat kunnen medewerkers van de gemeente hun apparatuur laten beveiligen en prepareren, zodat het gebruikt kan worden in een nieuwe werkomgeving.

Bron: Binnenlandsbestuur Digitaal