Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Digitaal meedoen als basisbehoefte

02/02/2021

Toegang tot digitale apparaten is geen luxe, maar een basisbehoefte. Het betekent toegang tot school, werk en contacten. En ook kansen op ontwikkeling, verbinding en zelfstandigheid. De Alliantie Digitaal Samenleven bundelde verhalen van mensen daarover in het boekje ‘De digitale drempels van inclusie’. Over wat digitale inclusie en dus ook digitale uitsluiting met een mens kan doen.

Digitale ongelijkheid

Het uitbreken van corona maakt de digitale ongelijkheid in onze samenleving pijnlijk zichtbaar. Met het initiatief ‘Allemaal Digitaal’ van De Alliantie Digitaal Samenleven en NLdigital zamelen overheid, maatschappelijke organisaties en ICT-sector gebruikte laptops en tablets in. Ze knappen ze op en verdelen ze over de mensen die ze het hardst nodig hebben. Op 1 oktober 2020 stond de teller op 7.000 ingezamelde laptops en tablets. De Rijksoverheid schonk aanvullend 15.000 laptops aan schoolgaande kinderen. Daarnaast hielp de DigiHulplijn mensen met allerlei digivragen.

Geen luxe

Er is nog genoeg te doen. 17 procent van de Nederlanders heeft nog steeds geen toegang tot een laptop of tablet (Bron: CBS). Dat betekent dat duizenden kinderen en kwetsbare groepen niet de middelen of kennis hebben om digitaal mee te doen. Dat probleem is door corona versneld, verscherpt en zichtbaarder geworden.

Digitaal meedoen is geen luxe, het is een basisbehoefte.Organisaties kunnen nog steeds laptops doneren

Voor meer informatie: Digitaal meedoen als basisbehoefte - Digitaleoverheid.nl