Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

ECB besluit in 2021 over digitale euro

02/02/2021

De Europese Centrale Bank besluit halverwege 2021 of er een digitale euro komt. Een digitale euro is geld van ECB dat in digitale vorm beschikbaar wordt gesteld voor gebruik bij betalingen in winkels als aanvulling op cashgeld.

Aanvulling op cash

De ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied onderzoeken de voordelen en risico’s. Een digitale euro kan dagelijkse betalingen sneller, eenvoudiger en veiliger maken, verwachten de Centrale banken. Daarnaast kan het de digitalisering van de Europese economie ondersteunen en innovatie in betalingen actief aanmoedigen. Een digitale euro zou bovendien helpen om de gevolgen van extreme gebeurtenissen – zoals natuurrampen of pandemieën – te verzachten, wanneer traditionele betalingsdiensten mogelijk niet langer functioneren.

Anders dan bitcoin

De digitale euro wordt fundamenteel anders dan digitaal cryptovaluta als de Bitcoin. De prijzen daarvan schommelen, omdat ze geen intrinsieke waarde hebben en er geen betrouwbare instelling achter staat.
Een digitale euro zal even betrouwbaar zijn als bankbiljetten, aangezien ze beide door een centrale bank worden uitgegeven, meldt de ECB.

Samen experimenteren

Tijdens de voorbereidingsfase werken de centrale banken van de Eurolanden samen aan het concept. Ze beginnen met experimenten en spreken met belanghebbenden en internationale partners. Medio 2021 besluit de ECB of de digitale euro er daadwerkelijk komt. De ontwikkeling van een veilige, toegankelijke en efficiënte digitale munt kost tijd, meldt de ECB. “We moeten ervoor zorgen dat de systemen die we gebruiken om te betalen, aan de behoeften van de gebruikers blijven beantwoorden.” Het idee van een digitale centrale valuta is overigens niet nieuw. China heeft sinds december 2020 de digitale yuan.

Meer informatie

Lees het ECB-dossier over de digitale euro.