Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Whatsapp For Business weer beschikbaar voor gemeenten

02/02/2021

Eind 2019 kondigde Facebook aan dat gemeenten voor hun dienstverlening geen gebruik meer mochten maken van de particuliere versie van WhatsApp, of van de API-variant van WhatsApp For Business. Daar is nu verandering in gekomen door gesprekken die VNG Realisatie heeft gevoerd met Facebook. Facebook heeft haar beleid m.b.t. gebruik van WhatsApp For Business door gemeenten aangepast en gaat het gebruik ervan door gemeenten toestaan.

Gemeenten kunnen vanaf half januari een aanvraag voor een licentie voor WhatsApp For Business indienen bij zogenaamde Business Solution Providers (BSP’s) van Facebook. Bij zo’n aanvraag dient een gemeente casussen aan te leveren waarin WhatsApp wordt ingezet. Facebook geeft aan dat op de lijst van BSP’s de volgende zijn gevestigd in Nederland:

  • CM
  • LivePerson
  • MessageBird
  • Obi4Wan

Aanvraagproces

De BSP vult samen met de gemeente het verzoek (‘’Verzoek om toegang tot de overheid’) in. Facebook geeft aan dat mogelijke diensten of onderwerpen zijn: crisisrespons, vergunningen, afspraken, gemeentelijke diensten en toerisme. Verder geven zij aan geen promotie, politieke campagne, het verzamelen van kiezersgegevens of enige vorm van verkiezingsbeïnvloeding toe te staan.

Geen levering via derden

Momenteel staat het WhatsApp Government-programma de betrokkenheid van Independent Software Vendors (ISV's) niet toe. Een ISV is een derde partij die betrokken is bij het verlenen van diensten in samenwerking met een BSP en de eindklant.

Mocht je als gemeente (voorheen) gebruikmaken van dienstverlening als deze, bijvoorbeeld in een social media suite, neem dan contact op met je huidige leverancier om te kijken naar de mogelijkheden. In andere gevallen en bij vragen kunt u uiteraard direct contact opnemen met één van de Business Solution Providers.

Whatsapp For Business weer beschikbaar voor gemeenten | VNG Realisatie