Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

"Zo bouwen wij software"

02/02/2021

De CIO Rijk heeft de best practices, richtlijnen, diensten, componenten en producten voor de ontwikkeling van maatwerksoftware van de Rijksoverheid gebundeld in #ZoBouwenWijSoftware. Andere overheden kunnen daar ook hun voordeel mee doen.

Maatwerk leveren

Een doel met de uitgave is om sommige vormen van leveranciersafhankelijkheid te voorkomen. Daarnaast wil de CIO Rijk met deze uitgave een bijdrage leveren aan kennisdeling bij softwareontwikkeling, zowel binnen het Rijk als in samenwerking met (overheids)partners.

Meestal is het verstandig om zeer specifieke maatwerksoftware zelf te ontwikkelen. Om een te grote leveranciersafhankelijkheid en hoge ontwikkelkosten te voorkomen. CIO Rijk Lourens Visser (ministerie van BZK) zegt daarover: “De overheid hoort maatwerk te vermijden en zo veel mogelijk gebruik te maken van bewezen marktoplossingen. Maar soms kan dat niet. Soms zijn de eisen die het Rijk stelt aan een software-applicatie dusdanig specifiek, dat er geen goede marktoplossing voorhanden is. Dan is het noodzakelijk om maatwerk te leveren.”

Inzichten uit de praktijk

Het document bestaat uit 3 delen:

  • Richtlijnen en best practices (wat, waar wie) die u direct kunt gebruiken;
  • Kant-en-klare bruikbare producten en diensten voor softwareontwikkeling, en
  • Inzichten uit de praktijk.

In het 3e deel delen experts van de Belastingdienst, DUO, Logius hun belangrijkste tips voor Agile werken. Daarnaast vertelt de Belastingdienst waarom ze ook buiten de overheid als best practice gelden wanneer het gaat om meten, sturen en leren bij softwareontwikkeling. Udo Kroon, de CIO van FCInet vertelt een bijzondere succesverhaal op gebied van softwareontwikkeling binnen het Rijk, dat inmiddels ook internationaal een best practice is geworden.

Voor meer informatie: Zo bouwen wij software - Digitaleoverheid.nl