Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

CBS ontsluit nieuwe databronnen

16/02/2021

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ontsluit nieuwe en aanvullende databronnen. “Beleidsmakers gebruiken die informatie bij hun afwegingen voor het maken van beleid.”

Meer datagedreven werken

De vraag naar betrouwbare informatie neemt toe, bijvoorbeeld omdat er meer datagedreven gewerkt wordt. Tijdens de pandemie zijn bijvoorbeeld financiële gegevens gewild. Irene Salemink, directeur Innovatie, Ontwikkeling en Beheer bij CBS vertelt aan Computable: “Het CBS ontvangt nu van diverse organisaties gegevens over betalingen en financiële transacties om de economische impact van de coronapandemie te kunnen meten. Die gegevens maken inzichtelijk in welke branches de bestedingen achteruitgaan en waar ze juist toenemen. Het CBS probeert hierdoor inzicht te krijgen in de financiële gevolgen voor verschillende bedrijfstakken. De financiële transactiegegevens komen nu op weekbasis bij het CBS binnen, daardoor hebben we een goed beeld van de meest actuele ontwikkelingen. Beleidsmakers gebruiken die informatie bij hun afwegingen voor het maken van beleid.”

Datascouting

Het CBS wil zo actueel en accuraat mogelijke cijfers leveren. Bert Kroese, plaatsvervangend directeur-generaal van het CBS: ‘Hoe meer data we als statistiekbureau kunnen gebruiken, hoe groter de meerwaarde voor de samenleving. Alle uitkomsten stellen we ook als open data kosteloos beschikbaar via ons open data-portaal.’ De zoektocht naar aanvullende en nieuwe databronnen wordt ook wel datascouting genoemd.

De waarde van data

CBS doet onderzoek naar de waarde van data. Dat laat zien dat de waarde van data in Nederland in 2017 tussen 15,6 en 20 miljard euro was. Dat neemt elk jaar toe. Vooral de categorie data science groeit sterk. Meer over dit onderzoek.

Gerelateerd