Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gartner: 3 strategische toptrends voor 2021

16/02/2021

Digitale Overheid

Voor professionals die werken aan digitalisering van de overheid

Onderzoeksbureau Gartner ziet voor 2021 een belangrijke rol voor 3 strategische thema’s: de mens centraal stellen, locatie-onafhankelijkheid en ‘veerkrachtige levering’.

Anticiperen en veranderen

Door COVID-19 moesten organisaties snel anticiperen. Ze moesten nieuwe strategieën bedenken, zich aanpassen en andere manieren vinden om te veranderen. In de trends die daar uit voorkwamen zijn drie thema’s zichtbaar: de mens centraal stellen, locatieonafhankelijkheid en veerkrachtige levering. Deze technologietrends versterken elkaar. En samen maken ze de organisatorische flexibiliteit mogelijk die organisaties de komende 5 jaar  nodig hebben, stelt het bekende ICT onderzoeksbureau.

Internet of behaviour

Het thema ‘mensen centraal’ zich op het gedrag, de ervaring en de privacy van mensen. Het ‘the internet of behaviour‘ gaat over beïnvloeding van het gedrag van mensen.  De technologie kan steeds beter verschillende gegevens uit verschillende bronnen bij elkaar brengen en zo steeds geavanceerder inzicht in gedrag geven. Dat biedt volgens Gartner veel mogelijkheden, maar heeft daarnaast natuurlijk ook grote sociale en ethische implicaties. Gartner voorspelt daarbij de opkomst van technologieën die de privacy beschermen tijdens het verwerken en analyseren van persoonlijke data. Daarnaast ligt de focus steeds meer op het optimaliseren van alle dienstverlening. Niet alleen gebruikers en klanten centraal stellen, maar ook medewerkers: het gaat om de vollédige ervaring, aldus het bureau.

Roer kunnen omgooien

Het thema locatie-onafhankelijkheid beschrijft hoe ontmoetingen tussen medewerkers, klanten, leveranciers en organisatie fysiek plaatsvinden zijn veranderd.  En technologie moet mee veranderen om dat goed te kunnen ondersteunen. Denk daarbij ook aan informatieveiligheid: de rol en verantwoordelijkheid van het individu wordt daarbij steeds groter. Ten slotte gaat het bij het thema ‘Resilient delivery’ (veerkrachtig kunnen leveren) over het vermogen van organisaties om zich snel aan te passen en het roer om te gooien. Door een dynamische organisatie én ondersteund door een flexibele IT-omgeving.

Lees hier het rapport ‘Top strategic technology trends for 2021 (Engels)

Gerelateerd