Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Direct Duidelijk-prijzen 2020

02/03/2021

De overheid moet duidelijk communiceren. Dat betekent: rekening houden met je lezer, een persoonlijke benadering kiezen en ervoor zorgen dat de taal begrijpelijk is. Direct Duidelijk helpt overheidsorganisaties hierbij op weg. Staatssecretaris Knops reikte onlangs digitaal de Direct Duidelijk-prijzen 2020 uit.

De prijzen voor 2020 gaan naar de gemeenten Apeldoorn (ambtenaar), Hof van Twente (ambassadeur) en Den Haag (coronacommunicatie).

Ambtenaar

Sander Lubberhuizen is de Direct Duidelijk Ambtenaar 2020. Hij is bedrijfsleider van de energiewinkel van de gemeente Apeldoorn, Energiek Apeldoorn. “Wat me op het spoor zette van direct duidelijke communicatie? De energietransitie. Want hoe krijg je mensen in beweging? Hoe breng je kennis bij die blijft hangen? Door helder en begrijpelijk te zijn. In taal, maar vooral door mensen te laten ervaren”, aldus Lubberhuizen.

Ambassadeur

Hetty de Kruijff, communicatieadviseur bij gemeente Hof van Twente is de Direct Duidelijk Ambassadeur 2020: “Onze inwoners denken graag mee in een lezerspanel. Genadeloos halen zij alle ambtelijke en onduidelijke woorden uit onze brieven. En samen zoeken we naar nieuwe formuleringen. Helder én vriendelijk communiceren, dan straal je als overheid vertrouwen uit.”

Coronacommunicatie

De prijs voor de duidelijkste coronacommunicatie in 2020 is voor het Team Direct Duidelijk Den Haag. “In onze communicatie staat de doelgroep altijd centraal. Daarom zochten we direct samenwerking met de Taalplusschool van het Haagse ROC Mondriaan. Hun cursisten, voor wie lezen en schrijven moeilijk is, en docenten lazen en bekeken dagelijks wat wij bedacht hadden”, aldus Suzan van den Hoogen van het Team Direct Duidelijk Den Haag.