Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gebruik overheidssites verder toegenomen

30/03/2021

In 2020 maakte 86% van de Nederlandse bevolking van 16 tot 75 jaar minstens 1 keer per jaar gebruik van overheidswebsites. Een jaar eerder was dat nog 81%. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Bezoek overheidswebsites

Met het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen’ brengt het CBS jaarlijks in kaart hoe Nederlanders de digitale overheid gebruiken. Datzelfde onderzoek wordt in de andere EU landen gehouden. In 2020 gaf 86% van de Nederlanders van 16 tot 75 jaar aan een overheidssite te hebben bezocht. Omgerekend zijn dat ongeveer 11 miljoen mensen.

Gebruik

  • De meeste Nederlanders (81%) zoeken informatie op overheidswebsites.
  • 73% bezocht de overheidssites om documenten in te vullen en te versturen; dit nam ten opzichte van vorig jaar (58%) het meest toe.
  • 59% deed dat om documenten te printen of te downloaden.

Top-3 in EU

Nederland behoort met deze cijfers tot de kopgroep van EU-landen met het grootste aandeel inwoners dat de digitale overheid gebruikt. Alleen Denemarken (91%) en Finland scoorden (88%) scoorden hoger. Zweden (ook 86%) haalde hetzelfde resultaat als Nederland. Het gebruik van de digitale overheid was het laagst in Zuid- en Oost-Europa.

Lees meer over dit onderzoek bij het CBS.