Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Overheden, stap nu over naar IPv6

30/03/2021

Alle overheidswebsites en e-maildomeinen van de overheid moeten eind 2021 volledig bereikbaar zijn via IPv6, naast IPv4. Dat vraagt voor overheidsorganisaties nu om actie, zo meldt Forum Standaardisatie.

Toekomstbestendig

IPv6  is de toekomstbestendige standaard voor netwerkadressen op internet. Het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) besloot eerder dat alle overheidsorganisaties eind dit jaar over moeten zijn op de nieuwe standaard.  Uit metingen door het Forum Standaardisatie blijkt dat er daarvoor wel wat moet gebeuren.  Vooral de invoering van IPv6 voor e-mail gaat te traag (35%), maar ook IPv6 voor websites (74%) blijft nog achter.

Voordelen IPv6

Er zijn overigens voor de organisatie goede redenen om voor IPv6 te kiezen. De nieuwe standaard maakt meer groei en innovatie mogelijk.  De oude standaard IpV4 bemoeilijkt bovendien fraudedetectie en -preventie.

Wat te doen?

Dit moet er gebeuren:

  • Gemeenschappelijke overheidsdienstverleners moeten hun diensten ‘by default’ ook via IPv6 aanbieden en de bestaande diensten actief via IPv6 bereikbaar maken. Zonder zonder dat hun klanten daar een wijzigingsverzoek voor hoeven in te dienen.
  • Overheidsorganisaties moeten daarnaast hun leveranciers actief vragen om hun websites en e-mailvoorzieningen per IPv6 bereikbaar te maken.
  • Test eenvoudig met Internet.nl of uw website of e-mail IPv6 ondersteunt.

Metingen

Forum Standaardisatie voert ieder halfjaar een meting uit op de implementatie van moderne internetstandaarden bij overheidsorganisaties. In deze tussentijdse meting is specifiek gekeken naar internetstandaard IPv6. De volgende volledige meting volgt in het tweede kwartaal van 2021.