Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Trendupdate: de impact van de platformeconomie

08/06/2021

 

De ontwikkelingen in de informatiesamenleving gaan snel. De VNG brengt daarom regelmatig trends onder de aandacht via een Trendupdate. Deze keer over de gevolgen van de Europese platformeconomie.

De komst van platformbedrijven als Uber, Amazon, Deliveroo en Airbnb heeft onmiskenbaar economische, sociale en publieke gevolgen. Zowel positief als negatief. Racende maaltijdbezorgers bijvoorbeeld kunnen een gevaar zijn in het verkeer. Tegelijkertijd kan een platformbedrijf voor een boost zorgen voor de lokale economie: restaurants die in zee gingen met Deliveroo zagen hun omzet met 54% stijgen. Maar hoe zit het met werknemersrechten, (oneerlijke) concurrentie en ondoorzichtig gebruik van data?

In deze Trendupdate besteden we daarom aandacht aan wetenschappelijk onderzoek dat licht werpt op de werking en gevolgen van platforms.