Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Digitale portemonnee voor Europese burgers en bedrijven

22/06/2021

De Europese Commissie wil een digitale portemonnee voor alle burgers, ingezetenen en bedrijven in de Europese Unie. In deze ‘European Digital Identity Wallet’ kan de nationale digitale identiteit worden gekoppeld aan persoonlijke ‘attributen’, zoals rijbewijs, diploma’s en bankrekening.

“De Europese digitale identiteit zal ons in staat stellen om in elke lidstaat hetzelfde te doen als thuis, zonder extra kosten en met minder hindernissen”, aldus Margrethe Vestager, vicevoorzitter van de Europese Commissie (EC) en daarin verantwoordelijk voor digitalisering.

Zeggenschap over data

De EC heeft in het beleidskader van de European Digital Identity Wallet de volgende voorwaarden opgenomen:

  • beschikbaar voor iedereen die het wil gebruiken;
  • breed inzetbaar voor openbare en particuliere digitale diensten in de hele Europese Unie;
  • de gebruiker bepaalt welke data hij deelt en heeft daarmee zeggenschap over zijn data.

Toolbox in september 2022

De EC verzoekt de lidstaten om uiterlijk in september 2022 een gemeenschappelijke toolbox op te zetten. Deze toolbox moet dan de technische architectuur, normen en richtsnoeren voor beste praktijken omvatten.

De digitale portemonnee is onderdeel van de visie en strategie voor de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030.

Meer informatie