Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

‘Overheid moet meer grip krijgen op de digitale transitie’

22/06/2021

“De overheid is aan zet om de digitale transitie in goede banen te leiden. Niet alleen om de uitdagingen het hoofd te bieden, maar ook om de kansen te benutten. Zo kunnen digitale technologieën volgens kiezers worden ingezet voor een efficiënter gebruik van onder andere energie en grondstoffen.”

Dat blijkt uit analyse van de resultaten van de Technologie Kieswijzer 2021 van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). De kieswijzer is door 30.000 Nederlanders ingevuld.

Onderwerp bij formatie

Volgens het onderzoek neemt de politiek te weinig verantwoordelijkheid voor de impact van digitale technologieën op onze samenleving en vraagt de verregaande impact van technologie om véél serieuzere, structurele politieke aandacht. STT pleit er dan ook voor dat digitale technologie als serieus onderwerp bij de formatie aan bod komt. “Dit dwingt partijen om zich concreter uit te spreken over dit onderwerp.”

Over de Technologie Kieswijzer en STT

De Technologie Kieswijzer werd in februari gelanceerd, precies 1 maand voor de Tweede Kamerverkiezingen. Door 17 tech-gerelateerde vragen (bijvoorbeeld over privacy en inclusie) te beantwoorden konden mensen erachter komen welke politieke partijen het best opkomen voor hun belangen op het gebied van digitale technologieën.

De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) werd ruim 50 jaar geleden opgericht door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI). Verschillende ministeries zijn, samen met wetenschap en bedrijfsleven, vertegenwoordigd in het bestuur.

Bron: Digitale Overheid