Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Blog Nathan Ducastel: efficiënt én legitiem

08/07/2021

 

Een overmatig streven naar efficiëntie zet publieke waarden onder druk, zo leren we uit recente incidenten. De slinger lijkt nu de andere kant op te bewegen. Maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Hoe vinden we de balans?

De afgelopen jaren lag bij de overheid de nadruk op efficiëntie, op een kleinere slimme overheid. Technologie werd ingezet om processen te verbeteren en te automatiseren. De mogelijkheden van digitalisering werden en worden volop gebruikt, zoals data-analyse, artificiële intelligentie en algoritmes. Daarbij zijn grote stappen gezet in het bereiken van efficiëntie, zijn nieuwe toepassingen ontstaan, en opgaven zijn ondanks taakstellingen ingevuld. De ‘menselijke maat’ en publieke waarden zijn daarbij soms uit het oog verloren. Als reactie daarop lijkt de slinger van het politieke debat nu de andere kant op te bewegen: naar een sterke overheid, maar met een vrees voor het gebruik van data en de uitwisseling van data.

Dat is gezien de actualiteit een begrijpelijk sentiment. Niet alles wat technologisch kan, moeten we immers willen en soms mag het niet eens van de wet. Dat is iets waar iedereen binnen de overheid, van politicus tot ambtenaar, zich bewust van moet zijn. Maar het zou jammer zijn als we door deze beweging afzien van het gebruiken van technologie als die ons werk beter en efficiënter maakt. Hoe vinden we daarin de balans?

Lees de volledige blog van VNG Realisatie-directeur Nathan Ducastel op de website van iBestuur.