Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Kabinet start met digitale inhaalslag

05/10/2021

Het demissionaire kabinet wil honderden miljoenen in de technologie- en chipsector steken. Voor deze kapitaalinjectie mag Nederland van Brussel strenge staatssteunregels overboord kieperen. Zo probeert de Europese Unie een vuist te maken tegen de toenemende afhankelijkheid van landen als China en de Verenigde Staten.

Nog dit jaar wil het kabinet 300 miljoen euro uittrekken. De plannen zijn met Prinsjesdag gepresenteerd. Het geld zal worden gebruikt om nieuwe technieken en diensten op te tuigen in twee sectoren: onze chipindustrie en voor het opzetten van een Europese cloud-infrastructuur.

De EU heeft een paar sectoren aangewezen waar gezamenlijke projecten van bedrijven en onderzoeksinstellingen het stempel IPCEI kunnen krijgen, oftewel ’Belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang’. Bij twee eerdere rondes over waterstof en batterijen heeft Nederland niet meegedaan. Na druk uit Brussel en het bedrijfsleven gaat het kabinet nu wel meedoen aan de twee digitale missies. De overheid mag een IPCEI tot maximaal honderd procent financieren.

Lees hier: EU: staatssteun eigen chips mag

Bron: De Telegraaf