Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Common Ground platform beschikbaar voor alle gemeenten

19/10/2021

Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens en hun dienstverlening te verbeteren. Vanuit Common Ground werkt een groep gemeenten aan een platform met componenten dat beschikbaar is voor alle gemeenten.

Demodam

Een groep gemeenten maakt een best practice platform volgens de principes van Common Ground. Iedere gemeente kan (delen van) het platform gebruiken en nieuwe componenten toevoegen. Deze componenten worden getoond via Demodam. Demodam is een fictieve gemeentewebsite, die laat zien welke herbruikbare open source producten en diensten er beschikbaar zijn voor gemeenten. Zo ontstaat er een ecosysteem waarin gemeenten, landelijke overheden en leveranciers samenwerken en leren.

Op Demodam.nl kun je zien welke Common Ground componenten (bouwstenen) achter die diensten al klaar zijn en hoe ze met elkaar samenwerken. Gemeenten kunnen vervolgens besluiten om zo’n dienst, bijvoorbeeld een applicatie voor online geboorteaangifte, ook in te zetten voor hun inwoners. Ook is het mogelijk om verder te bouwen bovenop wat al beschikbaar is door zowel leveranciers als gemeenten.

Lees meer over de samenwerking tussen de verschillende gemeenten en wat er nu al beschikbaar op de website van Common Ground.

Doe ook mee

Wil je meer weten over de activiteiten rondom het Common Ground en het platform. Of wil je zelf bijdragen, neem contact op met Vincent van Beek van gemeente Den Haag.