Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Hoe Lean, Agile en Design Thinking elkaar versterken

19/10/2021

Snelle technologische veranderingen en veranderende behoeften en wensen van inwoners. In 2019 leerde we in de online cursus (#MOOC) ‘Leer wendbaar werken!’ ons sneller aan te passen. Nu is het tijd voor een vervolg. Hoe kunnen Lean, Agile en Design Thinking elkaar versterken? Door aandacht voor de achterliggende gedragsverandering!

“Met de 4 principes alleen ben je er eigenlijk nog niet. Want veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan”

4 principes

De methoden en technieken van Lean, Agile, en Design Thinking hebben de volgende 4 principes gemeen.

  1. Stel de klant centraal
  2. Denk groot en neem kleine stappen
  3. Bepaal als management het ‘wat’ en als medewerkers het ‘hoe’
  4. Breng zo vroeg mogelijk alle belanghebbenden bij elkaar.

En het gedrag

“Maar met de 4 principes alleen ben je er eigenlijk nog niet. Want veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan”,  vertelt Mascha van der Kuit, adjunct-directeur Dienstverlening bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), in het eerste extra inzicht over de toepassing van deze principes bij de SVB. De transformatie naar een wendbaar werkproces bracht namelijk ook gedragstechnisch veel teweeg. Ook het tweede inzicht over gedrag kwam najaar 2021 uit. Deze behandelt de theorie van gedragsverandering en de ervaringen van de gemeente Amsterdam. Nu is de online cursus ‘Leer wendbaar werken!’ (voorlopig weer) compleet.