Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Start realisatie Single Digital Gateway Invoervoorziening

02/11/2021

 

Onlangs is onder regie van VNG gestart met de realisatie van de centrale invoervoorziening voor Single Digital Gateway. Met deze invoervoorziening kunnen alle gemeenten eind 2022 efficiënt voldoen aan de eisen uit de Europese verordening Single Digital Gateway. Ze hoeven daarvoor dus zelf geen oplossing te regelen. Naar verwachting is de invoervoorziening vanaf het tweede kwartaal van 2022 klaar voor gebruik.

Europese verordening Single Digital Gateway

Single Digital Gateway is een verordening vanuit de Europese Commissie. Concreet: alle EU-burgers moeten toegang krijgen tot informatie over producten en procedures bij andere lidstaten. De eerste stap is dat overheden vanaf december 2022 informatie over producten en diensten moeten ontsluiten via YourEurope.eu.

Centrale oplossing voor alle gemeenten

Gemeenten hoeven zelf geen oplossing te regelen voor het ontsluiten van deze informatie. Het bestuur van de VNG heeft ervoor gekozen om een centrale oplossing te realiseren voor alle gemeenten. Hiermee kunnen gemeenten efficiënt en optimaal voldoen aan de eerste fase van de verordening. De centrale oplossing wordt nu gerealiseerd (onder regie van VNG) en bestaat uit:

  • de SDG Invoervoorziening;
  • standaardteksten in Nederlands en Engels.

Eerste sprint SDG Invoervoorziening

Inmiddels is leverancier Maykin Media gestart met de realisatie van de voorziening. Eind september is de eerste sprint afgerond. Dit is een agile en transparant proces. Gemeenten worden van harte uitgenodigd bij de vierwekelijkse sprintreviews om de realisatie te volgen en feedback te geven. Kijk voor meer informatie in de SDG groep op Pleio.

Vooruitblik op implementatie

Naar verwachting is de invoervoorziening vanaf het tweede kwartaal van 2022 klaar voor gebruik. Vanaf november 2021 kunnen gemeenten zich inschrijven op de uitrol van de SDG Invoervoorziening. Hierover volgt meer berichtgeving. Heeft u nu al vragen? Meld u aan op onze SDG groep op Pleio, waarop actuele informatie wordt gedeeld. Of neem contact op met astrid.vandenbiggelaar@vng.nl, projectleider SDG.

Hoe werkt de centrale SDG Invoervoorziening?

De SDG Invoervoorziening is een content management systeem (CMS) dat nauw samenwerkt met de nationale portalen Rijksoverheid.nl en Ondernemersplein.nl en hun Engelse equivalenten.

  • Op Rijksoverheid.nl en Ondernemersplein.nl staat alle verplichte generieke informatie over gemeentelijke producten in het Nederlands en Engels. De generieke informatie wordt centraal gemaakt en beheerd.
  • Alle gemeenten vullen de generieke informatie aan met specifieke informatie vanuit de eigen gemeente. Hiervoor gebruiken ze de SDG Invoervoorziening en de daarin beschikbare standaardteksten. Gemeenten beheren zelf deze specifieke teksten.
  • Deze generieke teksten en specifieke teksten worden op de nationale portalen samengevoegd en zijn voor de bezoeker zichtbaar als één geheel. Hiermee voldoen gemeenten aan Annex I van de verordening.

Bron: VNG/VNG realisatie