Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Terugblik iBestuur congres 2021

02/11/2021

Het iBestuur Congres 2021 was een hybride congres met volop mogelijkheden tot interactie en online ontmoeting. Om kennis op te doen: wat doet er toe, wat speelt er, hoe moet ik daar mee aan de slag in mijn organisatie. Centraal stond de digitale transformatie en de relatie tussen overheid en samenleving, en de rol van digitalisering hierin. Als één van de partners organiseerde VNG zelf drie sessies die hieronder toegelicht worden. Daarnaast hebben wij aan diverse partnersessies deelgenomen om in gesprek te gaan met zowel medeoverheden als marktpartijen. Een schat aan waardevolle, leerzame bijdragen, die nu voor iedereen online terug te kijken zijn.

Bouwen aan een digitaal inclusieve samenleving

Zo spraken Arne van Hout (Taskforce Samen Organiseren, gemeentesecretaris Nijmegen), Prinses Laurentien van Oranje (alliantie Digitaal Samenleven), Marieke van Wallenburg (directeur-generaal Binnenlandse Zaken) en Reinier van Zutphen (Nationale ombudsman) onder begeleiding van Jody van Diemen (VNG) over hoe de overheid aansluit met haar dienstverlening bij de belevingswereld van inwoners en bouwt aan een goede relatie tussen overheid en inwoners.

Gebruik digital twins voor klimaatneutrale steden

Tijdens de paneldiscussie met Jan Bruijn (Geonovum), Saskia Bruines (Commissie Informatiesamenleving, wethouder Den Haag), en Jonas Onland (VNG), werd er gesproken over de strategie van Europa: wat komt er op ons af? En hoe zetten we hiervoor digitale innovatie in?

Werken aan vertrouwen, luister naar de mensen van de uitvoering

Tijdens de paneldiscussie onder begeleiding van Nathan Ducastel (Directeur VNG Realisatie) met Marije van den Berg (Onderzoeker), Marcel Dela Haije (Stadsmarinier Rotterdam), Arne van Hout (gemeentesecretaris Nijmegen),  en Loes Mulder (secretaris-generaal Sociale Zaken), hoe de kwaliteit van de uitvoering cruciaal is voor de geloofwaardigheid van de overheid en effectieve publieke dienstverlening.

Diversen waardevolle bijdragen

Maar ook onderwerpen als, wat is verantwoord datagebruik (en wat niet)?, Een digitale overheid: doen de Denen het beter?Transparant en veilig gegevens uitwisselenVerduurzamen met digitalisering: je kunt meer dan je denkt!Naar data en algoritmen met waarde(n). U vindt deze en meer video’s op www.ibestuurcongres.nl.