Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

30 landen maken afspraken over bestrijden ransomware

16/11/2021

Omdat cybercriminelen niet aan grenzen gebonden zijn, is internationale samenwerking cruciaal. Dat is 1 van de algemene conclusies na de Counter Ransomware Initiative Meeting, afgelopen 13 en 14 oktober. Deelnemende landen vinden dat effectieve bestrijding van ransomware op nationaal niveau afhankelijk is van een brede, internationale samenwerking. Daarom hebben 30 landen, waaronder Nederland, afspraken gemaakt over het samen tegengaan van aanvallen met ‘gijzelsoftware’.

De doelen

In een gezamenlijke verklaring beschrijven ze hun doelen, zoals:

  • het verbeteren van de weerbaarheid van netwerken: investeren in kennis, kunde, beleid en samenwerking met het bedrijfsleven
  • ervoor zorgen dat ransomware niet winstgevend is, het witwassen van losgeld dwarsbomen
  • beter samenwerken op het gebied van handhaving

Maar ook het delen van ‘best practices’ op het gebied van cyberveiligheid. Dit om het risico op incidenten en andere cyberdreigingen te beperken. En soms gaat het daarbij ‘gewoon’ om basale maatregelen als het inzetten van sterke wachtwoorden en multi-factor authenticatie.

Meer weten?

Lees de volledige gezamenlijke verklaring(externe verwijzing) van deelnemende landen.

En ook: