Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

VNG verzorgt oplossing voor gemeenten bij eerste stap SDG

16/11/2021

Single Digital Gateway (SDG) regelt dat alle EU-burgers toegang krijgen tot informatie over producten en procedures bij andere lidstaten. Met de SDG Invoervoorziening hoeven gemeenten zelf geen oplossing te regelen om vanaf eind 2022 te voldoen aan de eerste stap uit de verordening.

YourEurope.eu

De eerste stap is dat overheden vanaf december 2022 informatie over producten en diensten ontsluiten via YourEurope.eu(externe verwijzing). VNG gaat daar een centrale oplossing voor bieden: de SDG Invoervoorziening. De SDG Invoervoorziening voor gemeenten is naar verwachting het tweede kwartaal van 2022 klaar voor gebruik. Eind 2021 kunnen gemeenten zich aanmelden.

Hoe werkt de SDG Invoervoorziening?

  • De SDG Invoervoorziening biedt een contentmanagementsysteem (CMS) waarmee alle gemeenten de generieke informatie over gemeentelijke producten op Rijksoverheid.nl en Ondernemersplein.nl kunnen aanvullen met hun eigen gemeentespecifieke informatie.
  • De generieke teksten en specifieke teksten worden op de nationale portalen samengevoegd en zijn voor de bezoeker zichtbaar als één geheel. Hiermee voldoen gemeenten aan Annex I van de SDG-verordening(externe verwijzing).
  • De invoervoorziening biedt standaardteksten in het Nederlands en het Engels voor de gemeentespecifieke informatie.
  • Gemeenten beheren deze specifieke teksten verder zelf.

Volgen en feedback geven

In september is de realisatie van de SDG Invoervoorziening gestart. Gemeenten kunnen tijdens vierwekelijkse sprintreviews de realisatie volgen en feedback geven. Meer informatie daarover staat in de SDG groep voor gemeenten op Pleio(externe verwijzing).

Meer informatie