Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gemeenten moeten uiterlijk 31 december 2021 bereikbaar zijn via IPv6 voor website en e-mail

30/11/2021

 

Vanaf 31 december 2021 moeten alle overheidsinstellingen bereikbaar zijn via het Internet Protocol versie 6 (IPv6). Dat is sinds april 2020 een overheidsbrede afspraak. Voor veel organisaties is dit een kleine actie. Op de website van Forum Standaardisatie leest u binnen 5 minuten hoe u uw gemeente ook via IPv6 bereikbaar maakt voor 31 december 2021.

Bekijk in 5 minuten wat uw gemeente moet doen

Voor veel organisaties is de overgang naar IPv6 een kleine actie. Op de website van Forum Standaardisatie leest u binnen 5 minuten hoe u uw gemeente bereikbaar maakt via IPv6. Ook krijgt u meer informatie en handleidingen. Ga naar forumstandaardisatie.nl/ipv6.

Met IPv6 blijft uw organisatie online bereikbaar

Uw gemeente is met IPv6 bereikbaar voor uw gebruikers, nu en in de toekomst. En u houdt toegang tot websites, die werken met IPv6. Gemeenten die niet overgaan naar IPv6 zijn in de toekomst mogelijk niet bereikbaar voor gebruikers die IPv6 gebruiken. Concreet:

  • een bezoeker komt niet op de website;
  • een e-mailbericht komt niet aan.

IPv6TeamOverheidNL ondersteunt overheden

Het IPv6TeamOverheidNL ondersteunt Nederlandse overheden bij de overgang naar IPv6. Wilt u een gesprek, meer informatie of hulp? Neem contact op met IPv6team@overheid.nl. IPv6TeamOverheidNL werkt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Forum Standaardisatie, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en VNG-Realisatie.

Overheidsbrede afspraak: alle overheden eind 2021 op IPv6

Er is sinds april 2020 een overheidsbrede afspraak dat overheden vanaf 31 december 2021 bereikbaar moeten zijn via zowel IPv6 als IPv4. Dat geldt voor websites en e-maildomeinen. Dit heeft voormalig staatssecretaris Mona Keijzer in april 2020 geantwoord op Kamervragen over IPv6.

IPv6 is nodig voor groei van het internet

Om een verbinding te maken met het internet is een IP-adres nodig. In het huidige Internet adresprotocol versie 4 (IPv4) is de voorraad IP-adressen op, een nieuw IPv4 adres aanvragen kan niet meer. Met IPv6 komt er een groot aantal IP-adressen bij en wordt de schaarste opgelost.

Meer informatie

Ga voor meer informatie en handleidingen naar forumstandaardisatie.nl/ipv6.