Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nederland 9e in Europese eGovernment Benchmark

30/11/2021

 

Nederland staat op nummer 9 in Europese eGovernment Benchmark. Dat is een onderzoek van de Europese Commissie waarin 36 landen in Europa (27 EU en 9 niet-EU) met elkaar worden vergeleken op het gebied van digitalisering.

In 2020 stond Nederland op plaats 12.

Levensgebeurtenissen

In het onderzoek worden levensgebeurtenissen (life events) – zoals het starten van een bedrijf, verhuizen en het beginnen van een juridische procedure – in Europa geëvalueerd aan de hand van 4 indicatoren:

  • gebruikersgerichtheid: wordt een dienst online aangeboden en zo ja, gebeurt dat gebruiksvriendelijk?
  • transparantie: is de overheid duidelijk over termijnen en over de verwerking van persoonsgegevens?
  • grensoverschrijdende mobiliteit: kan de dienst vanuit een ander Europees land worden afgenomen?
  • ‘key enablers’: zijn de randvoorwaarden aanwezig, zoals elektronische identificatie en digitale post?

Van Malta tot Montenegro

Op alle onderzochte gebieden scoort Nederland hoger dan het Europese gemiddelde. Malta (1), Estland, Denemarken, Finland, Oostenrijk, IJsland, Luxemburg en Portugal (8) scoren in de eGovernment Benchmark(externe verwijzing) beter dan Nederland. Montenegro (36) sluit de rij.