Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Datagebruik in smart cities: hoe kan het verantwoord?

14/12/2021

 

Mogen gemeenten data zomaar inzetten om stedelijke vraagstukken op te lossen? Wat zijn de gevaren en hoe kan het verantwoord? In de podcast van het Centre for BOLD Cities(externe verwijzing) discussiëren professionals bij gemeenten en wetenschappers over de rol van datagebruik in steden.

Verschillende thema’s

De afleveringen van de BOLDcast gaan over:

  • Datagebruik bij re-integratievraagstukken: wat zijn de risico’s?
  • Data inzetten voor slimme apps: de digitale druktemeter voor steden
  • De balans tussen volledigheid van data en privacy van bewoners

In de podcast praten verschillende gasten over hoe wetenschap en gemeenten kunnen samenwerken. Hoe helpt data om de dienstverlening te verbeteren? Hoe kan je mensen helpen, niet controleren?

Maarten van Kooij, strategisch adviseur werk en inkomen van de gemeente Rotterdam, benoemt in aflevering 1(externe verwijzing) de lastige, hooggespannen verwachtingen rond big datagebruik. Vaak hebben gemeenten te maken met beperkte datasets. Wat doe je daarmee?

Centre for BOLD Cities

BOLD (Big Open en Linked Data) Cities is een onderzoekscentrum van de Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft. Het Centre onderzoekt datagebruik voor stedelijke vraagstukken en de ethische kwesties daarbij.

De afleveringen verschijnen eens in het kwartaal en duren ongeveer 30 minuten. Podcasthost is journalist Inge Janse. Beluister BOLDcast op Anchor(externe verwijzing), Spotify en Apple podcasts. Meer informatie over de onderzoeken vind je op de site van BOLD(externe verwijzing).