Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Digitale transitie en de gevolgen voor gemeenten

14/12/2021

De informatiesamenleving dendert door. Complexe vraagstukken vragen ook van gemeenten om slimme, vaak digitale oplossingen. Dat heeft gevolgen voor gemeenten en voor hun organisatie.

“Hoe blijft u up-to-date? Hoe geeft u die digitale transitie in eigen huis en ketens op een verantwoorde manier vorm? Heeft u de basis eigenlijk wel op orde, klaar voor de toekomst, weerbaar tegen een cyberaanval?” Dat vraagt Franc Weerwind (burgemeester van Almere en voorzitter van de VNG-commissie Informatiesamenleving) aan alle gemeenten in het voorwoord van het Trendrapport Informatiesamenleving 2022(externe verwijzing) van de VNG.

Analyses en interviews

Het rapport biedt met trendanalyses en interviews met gemeentebestuurders een selectie van maatschappelijke, technologische en organisatorische ontwikkelingen in de informatiesamenleving die komend jaar ‘gemeentelijke’ aandacht verdienen. Dit jaar staan de onderwerpen digitalisering en de democratische rechtsstaat, drukte meten met digitale technologie, digital twins, en duurzaam digitaal centraal.

Het is de tweede keer dat het Trendrapport Informatiesamenleving van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verschijnt. Eind 2020 is de eerste editie gepubliceerd.