Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Eerste gemeenten onafhankelijk van Gemnet

14/12/2021

Per november 2021 hebben de eerste gemeenten hun migratieproject van Gemnet naar GGI-Netwerk (onderdeel van Diginetwerk) afgerond. Voor gemeenten is dit een belangrijke stap; met één GGI-Netwerk aansluiting kunnen gemeenten nu veilig, eenvoudig en voordelig hun landelijke voorzieningen en clouddiensten ontsluiten zonder dat daarvoor nog andere koppelingen nodig zijn. Bovendien bepalen gemeenten zelf hoe en wanneer er wordt doorontwikkeld op GGI-Netwerk.

Al enkele gemeenten zijn direct volledig overgestapt op GGI-Netwerk, te weten Noordenveld, Duo+, ’s-Hertogenbosch, Rucphen, Noordenveld en Wassenaar. Een aantal van hen heeft het Gemnet contract opgezegd en bespaart daarmee veel geld.

Dat geldt ook voor de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser, Oldenzaal en de GR “Gemeentelijk Belastingkantoor Twente”. Renzo Graziano: “In Twente besparen we door het uitfaseren van de oorspronkelijke gedeelde Diginetwerk aansluiting alleen al bij acht overheidsorganisaties jaarlijks € 93.994. Dat is nog exclusief beheer voor iedere individuele organisatie. De hiervoor toegepaste gedeelde GGI-Netwerk aansluiting kost deze 8 organisaties slechts € 8.833 per jaar incl. regionaal en landelijk beheer. Deze aansluiting is daarbij dubbel uitgevoerd en met een aanmerkelijk hogere bandbreedte. Tevens wordt de GGI-Netwerk aansluiting voor andere doeleinden gebruikt en we kunnen daar in de toekomst nog veel meer connectiviteitsdiensten mee ondersteunen.”

GGI-Netwerk

GGI-Netwerk is onderdeel van het overheidsbrede Diginetwerk en daarmee van de GDI. Doorontwikkeling vindt plaats in nauwe samenwerking met Logius, de beheerder van Diginetwerk. Het netwerk voorziet in veilige connectiviteit naar o.a. alle basisregistraties van de Landelijke Overheid, naar ketenpartners, naar leveranciers van Cloud-diensten en naar collega gemeenten.

De Gemeentelijke Gezamenlijke Infrastructuur (GGI) is onderdeel van de beweging samen organiseren en draagt bij aan de GGU-doelstelling gezamenlijke basis in informatievoorziening. Een ander onderdeel binnen deze doelstelling is de ontwikkeling van Common Ground, die zich richt op de gegevenskant van de informatievoorziening en die op haar beurt behoefte heeft aan een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur.