Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Kamer wil stappenplan digitale toegankelijkheid overheid

14/12/2021

De Tweede Kamer nam de motie Bisschop aan.  Die verzoekt de regering een stappenplan te maken waarmee overheidswebsites en -apps zo snel mogelijk volledig digitaal toegankelijk zijn.

Motie

Er is daarvoor nog flink wat werk te doen. Uit de Monitor digitale toegankelijkheid 2021(externe verwijzing) bleek 4% van de overheidswebsites volledig digitaal toegankelijk zijn. Nog eens 47% is daarnaar op weg. Dat was aanleiding voor de motie Bisschop(externe verwijzing), die de regering vraagt om een stappenplan. De Tweede Kamer nam deze motie met 149 van de 150 stemmen aan. In het eerste kwartaal van 2022 moet het stappenplan klaar zijn.

Verplichting

Sinds 1 juli 2018 is het Besluit digitale toegankelijkheid overheid(externe verwijzing) van kracht. Iedere overheidsorganisatie is zelf verantwoordelijk dat haar apps en sites aan de eisen voldoen. Uitleg over de eisen(externe verwijzing) en over de toegankelijkheidsverklaring(externe verwijzing) lees je op digitoegankelijk.nl(externe verwijzing).

Inclusie

Digitale toegankelijkheid hoort bij het beleidsthema Digitale Inclusie. In de interbestuurlijke Agenda Digitale Overheid; NL DIGIbeter is het 1 van de 5 pijlers voor het beleid: toegankelijk, begrijpelijk en voor íedereen.

Wegwijzer

Vind je weg door alle instrumenten en hulpmiddelen op weg naar digitale toegankelijkheid. Bekijk de Wegwijzer Digitale Toegankelijkheid van Digitaleoverheid.nl.