Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Knops stuurt Interbestuurlijke Datastrategie naar Kamer

14/12/2021

 

Demissionair staatssecretaris Knops stuurde op 18 november 2021 de Interbestuurlijke Datastrategie Nederland naar de Tweede Kamer. Verantwoord datagebruik voor maatschappelijke opgaven staat daarin centraal.

Samenwerking

Steeds duidelijker wordt hoe cruciaal data zijn voor beleid en samenleving, helemaal tijdens de coronapandemie. Overheden hebben daarom grote behoefte aan een volgende stap en nieuwe ambities voor datagedreven werken. Departementen, uitvoeringsorganisaties en koepels van medeoverheden werkten samen aan deze nieuwe Interbestuurlijke Datastrategie. Deze gezamenlijke strategie loopt tot 2025.

2 jaar na Data Agenda Overheid

De lancering van NL DIGITAAL Interbestuurlijke Datastrategie is 2 jaar na de NL DIGITAAL: Data Agenda Overheid (DAO), en 1 jaar na de update van de DAO. De DAO beschreef de gezamenlijke acties op thema’s als verantwoord datagedreven werken. De acties uit de data-agenda 2019 en de update uit 2020 zijn nu grotendeels gerealiseerd.

3 lijnen

De strategie doet aanbevelingen voor acties over 3 lijnen:

  • Federatief datastelsel: betere (gezamenlijke) afwegingen maken over datagebruik en uitwisseling van data.
  • Systeemfuncties: voorzieningen die het makkelijker maken om datagedreven te werken.
  • Waarde in de domeinen creëren: door zicht op de belangrijkste datatoepassingen per domein.