Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

AI projecten: nieuwe wijn in oude zakken of toch niet?

18/01/2022

 

Steeds meer gemeenten zetten innovatieve Artificial Intelligence (AI) projecten op om sociale vraagstukken inzichtelijk te maken of op te lossen. Vaak worden hierbij persoonsgegevens gebruikt. Gaandeweg het project komt het besef dat er niet voldoende is nagedacht en geregeld om op een verantwoorde manier persoonsgegevens te gebruiken. Het stellen van de juiste vragen aan de start van een AI project blijkt de sleutel. Wat wil ik oplossen? Heb ik wel persoonsgegevens nodig, van welke technieken ga ik gebruik maken, voldoe ik aan alle randvoorwaarden voor ik gegevens ga verwerken? Kan iemand de Data Protection Impact Assesment (DPIA) uitvoeren?

Vooral privacy en ethische vragen bij AI projecten zijn ingewikkeld vanuit de invalshoeken beleid, data en juridische zaken. Tijdens het Machine Learning Lab (MLL) project zijn verschillende privacy en ethische vraagstukken vanuit gemeenten ter tafel gekomen. Op verzoek van VNG Realisatie zijn twee studenten van de Master Technology & Law van de Universiteit Tilburg, Genoveva Gil García en Anastasia Sarantopoulou, aangesteld om deze vragen nader te onderzoeken. Op basis van deze vragen is in samenwerking met de projectleider van het MLL project een Engelstalige rapportage opgeleverd. Om dit onderwerp toegankelijker te maken voor beleidsmedewerkers en juristen worden de inhoudelijke en juridische vraagstukken gelinkt aan technologie. Op deze manier kunnen binnen en tussen gemeenten onder andere beleidsmedewerkers, juristen en data scientists op het juiste niveau de discussies met elkaar aangaan.

De Nederlandstalige versie "AI-datagedreven technologie in de publieke sector: een privacy en ethische benadering" is in de Meet-Up van 25 november aangekondigd en vanaf nu beschikbaar via Pleio: Onderzoeksrapport 'AI, datagedreven technologie in de publieke sector' en opname meetup beschikbaar. U moet wel zich aanmelden voor toegang tot Pleio.