Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Europese digitale portemonnee veilig maar niet verplicht

18/01/2022

De Europese digitale portemonnee zal veilig en betrouwbaar zijn. En er komen alternatieven voor mensen die geen elektronische identiteit of digitale portemonnee willen of kunnen gebruiken. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen(link naar andere website) door staatssecretaris Knops.

Geen verplichting

Wie de portemonnee niet wil gebruiken, hoeft dat niet te doen. Knops: “Mensen die geen eID en/of wallet wensen, zullen op een goede, analoge wijze gebruik moeten kunnen maken van de dienstverlening in het publieke domein. Daar sta ik voor.”

Veilig en privé

De nieuwe technologie moet aan bestaande wetten voor privacy en cyberveiligheid voldoen. Persoonsgegevens uit de portemonnee mogen bijvoorbeeld alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor ze gevraagd zijn. Ook krijgt de portemonnee een certificaat op het gebied van cyberveiligheid.

Voorstel voor Europese digitale portemonnee

Op 3 juni 2021 kwam de Europese Commissie met een voorstel voor herziening van de eIDAS-verordening uit 2014. Daarin staat dat elke lidstaat een elektronische identiteit (eID) en minstens 1 digitale portemonnee (wallet) moet ontwikkelen die in heel Europa geldt. Het voorstel is nog niet van kracht: eerst moeten alle lidstaten hun standpunt bepalen, daarna wordt in de Raad van de EU onderhandeld over de exacte invulling.