Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Starterskit Eerlijke Algoritmes voor gemeenten

18/01/2022

Wil je als gemeente (meer) gaan werken met algoritmes? Gebruik dan de Starterskit Eerlijke Algoritmes(link naar andere website). Je krijgt via deze tool een technisch en bestuurlijk advies op maat, door  vragenlijsten in te vullen.

Beleid en techniek

Met de Starterskit ontdek je welke wetten een rol kunnen spelen in jouw dataproject. En waar je in dat geval op moet letten. Ook vanuit technisch perspectief geeft de Starterskit richting. Zo zijn er vragen over het proces van de ontwikkeling van een algoritme, de implementatie en het gebruik.

Startpunt voor discussie

De Starterskit zet alle vragen en de antwoorden van jouw organisatie op een rij. Op basis van die input krijg je een gericht advies: een goed startpunt voor een discussie binnen jouw organisatie over de (on-)mogelijkheden van het gebruik van algoritmes.

Project Eerlijke Algoritmen

De Starterskit is ontwikkeld voor het project Eerlijke Algoritmen (AI met impact(link naar andere website)), samen met een experimenteel dashboard(link naar andere website) en een methode om oneerlijke algoritmes op te sporen (FairTrade-methode(link naar andere website)). Bij dit project werkten het CBS, Code for NL, Utrecht Data School (Universiteit Utrecht), TU Delft, de VNG en meerdere gemeenten samen. De tool wordt voortdurend doorontwikkeld om goed aan te blijven sluiten bij wet- en regelgeving.