Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Luister en leer over datagedreven werken

01/02/2022

Hoor je de term ‘datagedreven werken’ vaak voorbij komen en wil je weten wat het is? In december 2021 lanceerde ICTU een podcast over datagedreven werken bij de overheid. Data-adviseurs Nina de Bakker en Marieke Vermue van ICTU, en dr. Rebecca Moody, assistant professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, geven uitleg.

De experts leggen uit hoe datagebruik het werk van overheden kan verrijken. Data ondersteunt bijvoorbeeld in het maken van beslissingen. “De informatie die vroeger werd gehaald uit ervaring en onderbuikgevoel, wordt nu uit data gehaald.” Maar wat vraagt dat van medewerkers? En van systemen? Wat is het doel, en wat zijn de voor- en nadelen? Ze bespreken een voorbeeld uit de praktijk. Project Zicht op Ondermijning(link naar andere website) brengt data over deze specifieke vorm van criminaliteit bijeen. Zo ontstaan er inzichten voor alle gemeenten om gericht en preventief beleid te maken.

Verantwoordelijkheid blijft bij de mens

Naast de kansen van datagedreven werken, is er ook argwaan en kritiek. De data-experts vertellen hoe transparantie, zorgvuldigheid en het betrekken van gebruikers oplossingen zijn. Ze beschrijven ook hoe ze daar zelf mee omgaan. In de rol van professional én in de rol van burger.

Beluister de podcast(link naar andere website) over datagedreven werken. ICTU is jarig (20 jaar) en trakteert op verschillende podcasts(link naar andere website) over de digitale overheid. Neem voor andere podcasts ook eens een kijkje in ons Terugkijk en -luister ABC 2021