Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Overheid liet voor 886.000 euro vergaderplatform bouwen dat nooit werd gebruikt

01/02/2022

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geprobeerd een eigen Zoom-alternatief te laten bouwen voor videovergaderingen. Het kostte bijna 900.000 euro om dit zogenoemde Dutch Secure Mobile Communication Platform te maken, maar het wordt niet gebruikt, schrijft de Volkskrant.

Een woordvoerder van het ministerie laat aan de krant weten dat het platform aan de kant is geschoven vanwege de lange ontwikkeltijd en onvoldoende gebruiksgemak.

De opdracht om een videovergaderplatform te ontwikkelen, ging vlak na de uitbraak van de coronapandemie naar de stichting New Trust Foundation (NTF), die eind 2019 werd opgericht om veilig digitaal werken te promoten. De overheid betaalde de stichting ruim 886.000 euro aan voorschotten voor een eigen versie van Zoom of Teams. Er werden vanwege tijdsdruk geen aanbestedingen gedaan.

NTF liet de ontwikkeling van het platform grotendeels aan X-Systems, een bedrijf dat zich richt op digitale beveiliging. Volgens het bedrijf is het videoplatform veilig en draait het op Nederlandse servers, maar is het minder gebruiksvriendelijk.

Binnenlandse Zaken heeft een prototype van het vergaderplatform opgeslagen, maar het project is inmiddels afgeblazen. Ook de banden met NTF zijn verbroken. De directeur van X-Systems laat aan de Volkskrant weten dat de videovergaderdienst inmiddels naar behoren werkt. Hij hoopt dat de overheid zich nog bedenkt.

Bron: NU.NL