Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

VIAG 30 jaar "Once upon a time in the south" bijdrage Carl van der Pol

17/02/2022

Beste VIAG leden en bedrijfsleden, 

Zoals eerder aangekondigd plaatsen we in het kader van ons behaalde 30 jarig jubileum in 2021 de komende maanden regelmatig een artikel, vlog, interview van een VIAG lid, oprichter, (oud) voorzitter, bedrijfslid, erelid of seniorenlid. 

Het geheel aan verhalen schetst niet alleen een mooi tijdsbeeld van onze vereniging en leden, maar schetst ook een beeld van de informatiekundige vraagstukken die al zo'n 30 jaar spelen in ons taakveld. Aan jullie de vraag of er sprake is van herkenning.

Als je ook een bijdrage wil leveren aan het schetsen van dit tijdsbeeld of wat de VIAG jou heeft gebracht of wat je de VIAG als vakvereniging wil meegeven voor de komende 30 jaar, of wil reageren op de artikelen, dan ben je meer dan welkom. 

Neem in dat geval contact op met Antoinette van Leeuwen 0650244913 / a.van.leeuwen@zeist.nl 

Voor nu, bijgaand een eerste bijdrage van Carl van der Pol, gemeente Meierijstad. VIAG lid van het 1ste uur en aanwezig bij de oprichtingsvergadering in 1991. Over de oprichting later meer, maar dan belicht vanuit de initiatiefnemers. 

 

Once upon a time in the south.

 

Het is november 1991, de IBA-conferentie van de VNG werd in de Koningshof in Veldhoven gehouden. Wat moeten ambtenaren en bestuurders in een bosrijk gebied, in oud klooster van zusters? In grote zalen met theaterstoelen en grote rode pluche gordijnen? Een wirwar van gangen en kamertjes. Mensen in driedelig kostuum met stropdassen en in het lang. Gedrukte programma’s en plattegronden met een notitieblok en pen. Ik vond het spannend en had veel zin in ontmoetingen met collega’s van andere gemeenten. Ik kende eigenlijk niemand. Maar in de pauzes was er voldoende ruimte om voorzichtig contact te leggen. Lezingen van Prof. Brussaard en Prof. Bemelmans met onderwerpen als ‘strakke afspraken en centrale planning vergroten beheersbaarheid automatisering’ en ‘informatieplanning’, minister Ines Dales, maar ook wethouders of ambtenaren over hun lokale uitdagingen. Een van de uitspraken die ik onthouden heb was: “Elke politicus is een junk, die wil in vier jaar tijd scoren”. In een klein zaaltje was een lezing van proactieve ambtenaren en werd de Vereniging van coördinatoren Informatievoorziening en Automatisering Nederlandse Gemeenten (VIAG) opgericht. Ik was er als nieuweling erbij. Geen idee van wat het ons zou brengen.

 

En zie wat er na 30 jaar van gekomen is. We werken in netwerken, delen gegevens en documenten digitaal, sturen met data, verlenen onze diensten steeds meer digitaal, werken thuis en vanuit de cloud, vinden mobiele telefoon en e-mail onze primaire werkmiddelen. In 1997/1998 zijn we in de regio Noordoost Brabant (regio 5) gestart met een leveranciers onafhankelijk overleg. Want er kwamen steeds meer ontwikkelingen die los stonden van de traditionele leveranciers van programmatuur voor gemeenten (IGA/Kramers/Ciob/HCS/Centric, Procura/Sim/BeheerVisie/JCC-software/Conxillium, BCT/Kred’it/NotuBiz/Stadsbeheer/Vicrea/PinkRoccade/TSS) bijv. Microsoft, Oracle en Esri. Maar ook universele uitdagingen zoals het Millenniumprobleem, samenwerking in alle vormen en maten, het gebruik geografische informatie en beheerprogrammatuur, de organisatie van de informatiefunctie, zaakgericht werken, opzet van informatiebeveiliging, het Nationaal UitvoeringsProgramma (NUP), waarin de toegevoegde waarde van informatievoorziening in dienstverlening centraal stond.

Het doel van GeSIChT Oostbrabant was kennis en ervaring delen over ontwikkelingen op het gebied van dienstverlening en bedrijfsvoering, waar I. en A. in kan faciliteren en de organisatie van de I. en A. functie. Een doel wat na ongeveer 25 jaar nog steeds actueel is. In 2008 heb ik een bijdrage geleverd in een lezing om de naam van de VIAG te veranderen naar VIOG, vereniging van adviseurs informatievoorziening en organisatie Nederlandse gemeenten. Aan de hand van het Nora raamwerk lieten we zien dat door de inzet van informatietechnologie de bedrijfsvoering efficiënter en anders kan. Het is meer dan de handmatige handelingen automatiseren. Nu zou ik pleiten om de naam te veranderen naar VIPG, vereniging van adviseurs informatievoorziening en processen Nederlandse gemeenten. In de huidige tijd van digitale transformatie is informatiemanagement faciliterend aan processen uit de dienstverleningsketens