Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Breng digitale weerbaarheid op orde met basismaatregelen cyberveiligheid

15/03/2022

Om de digitale weerbaarheid van je organisatie op orde te hebben, zijn tenminste een aantal basismaatregelen vereist. Dit adviseert het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC). Op de site van het NCSC vind je een overzicht met 8 basismaatregelen om cyberaanvallen te ontlopen. Organisaties blijken kwetsbaar als deze maatregelen niet zijn genomen. Bijvoorbeeld digitale dreigingen in relatie tot het Oekraïne-conflict, zoals aanvallen met DDoS of wiperware (malware die gegevens op systemen definitief verwijdert).

Basismaatregelen

De maatregelen gaan onder andere over:

  • gebruik van multifactor-authenticatie
  • toegang tot data en diensten: wie wel en wie niet?
  • versleutelen van opslagmedia met gevoelige bedrijfsinformatie
  • regelmatig maken en testen van back-ups van systemen

Achter elke maatregel staat een uitleg met tips en instructies, en het specifieke effect ervan. Bekijk het hele overzicht met basismaatregelen(link naar andere website).

Het NCSC

Het NCSC zorgt voor digitale veiligheid in Nederland. Bij een acute dreiging, of virussen en aanvallen op websites geeft het NCSC(link naar andere website) een beveiligingsadvies. In zo’n advies staan de beschrijving, en mogelijke gevolgen en oplossingen van een kwetsbaarheid of dreiging. Zie voor actuele dreigingen het NCSC-nieuwsoverzicht(link naar andere website).

Meer weten?