Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

‘Open overheid vraagt ander gedrag medewerkers’

15/03/2022

Op 1 mei treedt de Wet open overheid (Woo) in werking. De Woo verplicht de overheid tot actieve transparantie, in plaats van informatie op verzoek zoals bij de Wob. Wat betekent dat voor medewerkers van de rijkoverheid?

Goede informatiehuishouding is essentieel voor een open en transparante overheid. Maar informatiehuishouding gaat niet alleen over techniek, maar ook over het gedrag van medewerkers. De campagne #LekkerOpOrde(link naar andere website) van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) stimuleert medewerkers hiermee aan de slag te gaan.

#LekkerOpOrde

#LekkerOpOrde biedt hulpmiddelen, zoals een e-learning, een digitale kaartenset en een toolkit, waarmee managers in hun teams het onderwerp op de agenda kunnen zetten en hierover gesprekken kunnen voeren. De campagne sluit aan op de Maand van de Digitale Fitheid.

‘Naïef techno-optimisme’

Arre Zuurmond, sinds 1 januari regeringscommissaris Informatiehuishouding, juicht de aandacht toe, maar pleit ook voor meer (jonge) mensen en meer kennis: “Er zijn te weinig mensen voor de informatiehuishouding. De kennis van het vak loopt bij veel medewerkers achter. Dat komt omdat technologische ontwikkelingen razendsnel gaan en omdat er 20 jaar bezuinigd is op experts. Er heerste een naïef techno-optimisme: de software ging het wel oplossen. Niets is minder waar. Er is een ware explosie aan e-mails de laatste 20 jaar, we whatsappen ons een ongeluk en het aantal overheidssites is enorm uitgebreid.

Prachtig vak, ouderwets imago

1 van de dingen waarop ik me dus ga richten: kunnen we het vak van de informatieprofessional moderniseren, zodanig dat het nieuwe, jonge mensen aantrekt? Het is een prachtig vak maar heeft een ouderwets imago. Het gaat niet alleen over papieren en archiveren, maar ook over de hoeveelheid en soorten informatie, zoals beeld- en geluidsmateriaal.”

Meer informatie