Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Begrippen niet paraat? Gebruik een Cyberspiekbriefje

29/03/2022

Veilig Internetten heeft een nieuw hulpmiddel om snel achter de betekenis van cybertermen te komen: de Cyberspiekbriefjes. Voor als je de exacte betekenis van begrippen net niet helemaal paraat hebt. Met de Cyberspiekbriefjes zoek je op wat bijvoorbeeld een DDos-aanval is, of patching en 2FA (tweefactor authenticatie).

Kennis die je niet direct oplepelt, maar toch regelmatig nodig kan hebben. Zeker in een tijd van digitalisering en digitale dreigingen. Veilig Internetten beschrijft dat private partijen, kennisinstituten, burgers en de overheid daarbij moeten samenwerken. En dat vraagt om kennis en afstemming van taal.

Maak een spiekbriefje voor jouw organisatie

De spiekbriefjes zijn gemaakt voor landelijke politici, maar ook handig en bruikbaar voor iedereen die met cyberveiligheid te maken heeft. De spiekbriefjes zijn kort en bondig opgesteld, en snel te scannen, vermeldt Veilig Internetten.

Bovendien zijn ze aan te passen aan andere contexten. Zo kan je zelf een Cyberspiekbriefje maken dat is afgestemd op jouw organisatie. Download daarvoor (onderaan de pagina) het spiekbrief-template(link naar andere website). Of begin meteen met spieken naar cybertermen: spiekbriefjes 2FA tot Informatiebeveiliging(link naar andere website), en spiekbriefjes IoT tot Veilige websites(link naar andere website).