Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Start uitrol Single Digital Gateway naar online dienstverlening gemeenten

29/03/2022

Uw gemeente moet vanaf december 2022 informatie over producten en diensten ontsluiten via YourEurope.eu (Single Digital Gateway). De VNG realiseert hiervoor een centrale oplossing: de SDG Invoervoorziening. De centrale oplossing is bijna gereed en een eerste 'kopgroep' met gemeenten start in april met de uitrol. Daarna volgen alle andere gemeenten. U leest in dit bericht hoe u uw gemeente kunt voorbereiden op de uitrol.

Over Single Digital Gateway

Single Digital Gateway (SDG) is een Europese verordening waaraan alle gemeenten moeten voldoen. De eerste stap is dat overheden vanaf december 2022 informatie over producten en diensten moeten ontsluiten via het portaal YourEurope.eu. Het bestuur van de VNG heeft in 2021 besloten om een centrale oplossing te realiseren voor alle gemeenten. Deze oplossing bestaat uit de SDG Invoervoorziening (een Content Management Systeem) en standaardteksten over producten en diensten in het Nederlands en Engels. Lees meer over SDG voor gemeenten

Status en planning: start uitrol kopgroep in april

De centrale oplossing voor gemeenten (SDG Invoervoorziening + standaardteksten) is bijna gereed. Een 'kopgroep' gemeenten start in april met de uitrol van de SDG Invoervoorziening.

De kopgroep doet belangrijke ervaring op waarmee de uitrol kan worden geoptimaliseerd voor andere gemeenten. Wilt u meedoen in deze kopgroep? Neem contact op met SDG implementatie adviseur Douwe van der Wal via douwe.vanderwal@vng.nl

Alle andere gemeenten krijgen vanaf begin juni (in batches) toegang tot de SDG Invoervoorziening met daarin de standaardteksten. ​Gemeenten moeten de standaardteksten controleren, aanvullen en publiceren.

Bereid uw gemeente voor met twee acties

Uw gemeente is zelf verantwoordelijk voor de uitrol van de SDG Invoervoorziening. Bereid uw gemeente daarom nu voor met twee acties:

  • Neem deel aan een online SDG informatiesessie. U hoort in 45 minuten wat de VNG doet en wat uw gemeente zelf moet regelen. U vindt de geplande sessies in de agenda van de SDG groep voor gemeenten op Pleio.
  • Geef een contactpersoon door voor uw gemeente. Deze persoon krijgt informatie over de uitrol en t.z.t. de toegang tot de SDG invoervoorziening en instructies om ermee aan de slag te gaan.
Ondersteuning voor uw gemeente

De VNG doet er alles aan om de impact voor gemeenten klein te houden. Zo zijn de standaardteksten in de SDG Invoervoorziening gemaakt door redacteuren van verschillende gemeenten. De teksten zijn zo geschreven dat ze voor zoveel mogelijk gemeenten geschikt zijn. Daarnaast starten in maart twee SDG implementatie adviseurs. Deze adviseurs gaan gemeenten ondersteunen bij de uitrol van de SDG Invoervoorziening en zijn beschikbaar voor vragen.

Heeft u vragen?

Neem contact op met SDG implementatie adviseur Douwe van der Wal via douwe.vanderwal@vng.nl.