Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Wat de gemeente Den Haag met data doet

29/03/2022

In de serie ‘Dit Doet Den Haag met Data(link naar andere website)‘ onderzoeken Tjeerd Walvis en Nina de Vries op welke manier de gemeente Den Haag werkt met data. De serie filmpjes betrekt bewoners een verrassende manier bij de datagedreven stad. Maar ook professionals krijgen op een laagdrempelige manier inzicht wat er allemaal verantwoord mogelijk is in een smart city.

Smart city

De stad Den Haag gebruikt data om de stad leefbaar, schoon en veilig te maken en te houden. Data zijn mensen; een fietser, een automobilist, iemand die ergens woont. Maar het zijn ook het aantal bekeuringen dat wordt uitgeschreven, de baby’s die iedere week geboren worden en metingen van de luchtkwaliteit. De Haagse wethouder Saskia Bruines heeft ondermeer het thema Smart City in portefeuille. Zij vertelt in het eerste filmpje(link naar andere website) over het belang van data voor de stad: “Gegevens zijn heel belangrijk voor de gemeente om beleid op te maken. Hoe preciezer die gegevens zijn, hoe beter kunnen we beleid maken dat bereikt wat we willen bereiken.” […]”Daarom zijn goede en controleerbare data, open data en transparantie belangrijk.”

Open data

De Haagse  Chief Data Officer, Tanaquil Arduin vertelt dat stad het gebruik van open data graag wil stimuleren, “Als we de data van de stad, over de stad, ook mét de stad kunnen delen. Zodat bedrijven en inwoners ook zelf met die data aan de slag kunnen.” In het laatste filmpje, over data en de duurzame stad(link naar andere website), is te zien hoe bewoners en bedrijven dat kunnen doen. Het Haagse Open Data Platform biedt een soort winkel waar je data op kunt halen, gratis en voor iedereen. Ze zorgen er bovendien voor dat ze bruikbare data en informatie leveren. Bijvoorbeeld in een dashboard en op de kaart, op maat.

Meer over Den Haag en data