Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Data Governance Act krijgt akkoord van Europees Parlement

26/04/2022

Er komt nieuwe Europese wetgeving over gegevensuitwisseling en big data. Het Europees Parlement is op 6 april akkoord gegaan met de Data Governance Act (DGA). Deze wet moet ervoor zorgen dat start-ups en bedrijven toegang tot meer data krijgen. Dit kan de innovatie van producten en diensten bevorderen, en dat is weer gunstig voor consumenten.

Maar de DGA moet ook andere doelen dienen, namelijk:

  • delen van gegevens veiliger en makkelijker maken;
  • vertrouwen rond gegevensuitwisseling vergroten (bijvoorbeeld met regels voor online dataplatformen);
  • hergebruik van data uit de publieke sector faciliteren.

Betrouwbare databanken voor bedrijven en inwoners

Zo moeten er databanken komen op het gebied van milieu, energie, landbouw, mobiliteit, financiën, industrie, gezondheid, openbaar bestuur en vaardigheden. Het Parlement vindt het belangrijk dat deze databanken in dienst staan van de samenleving, inwoners en bedrijven. Met de nieuwe wetgeving moet het makkelijker worden om data te delen voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek of het tegengaan van klimaatverandering.

Na het akkoord van het Europees Parlement is de volgende stap definitieve goedkeuring door de Europese Raad.

Verder lezen?