Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Flinke stijging aantal meldingen datalekken

07/06/2022

Een stijging die door het dak gaat, aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Rapportage Datalekken 2021 beschrijft dat het aantal gemelde datalekken door datadiefstal met 88% is gestegen. In 2020 was er nog een stijging van 30% ten opzichte van het jaar daarvoor.

In 2021 waren er naar schatting 7 miljoen gedupeerden van datalekken, geeft de AP aan. Mensen in Nederland, maar ook daarbuiten. De privacywaakhond ontving zo’n 25.000 meldingen, waarvan 7000 het label ‘hoog risico’ kregen. Hierbij ging het om gevoelige persoonsgegevens, of de betrokkenheid van een grote groep slachtoffers. 9% van de meldingen ontstond door cyberaanvallen. In 2020 was dat nog 5%.

Softwareleveranciers vaker doelwit

De AP geeft aan dat cybercriminelen steeds vaker hun pijlen richten op softwareleveranciers. Juist omdat zij veel persoonsgegevens van meerdere organisaties op één plek beheren. Een datalek heeft dan ook grote gevolgen voor de organisaties waar deze leveranciers mee samenwerken.

Getroffen organisaties richten zich vaak eerst op herstel van systemen, voor de slachtoffers over het lek te informeren. Dat maakt betrokkenen meer kwetsbaar voor de gevolgen van een datalek, stelt de AP.

Op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens kun je de rapportage downloaden(link naar andere website). Bekijk ook de tips(link naar andere website) van de AP om datalekken te voorkomen.

Meer weten?