Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

BSN en DigiD op weg naar Caribisch Nederland

05/07/2022

Om het BSN in Caribisch Nederland in te voeren zijn de nodige voorbereidingen gaande. De meeste inwoners hebben nu nog geen BSN en DigiD. Zij hebben een ID-nummer, dat niet veilig en goed kan aansluiten op DigiD.

Het gaat om het toekennen van het Europees Nederlandse BSN aan inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat schrijft staatssecretaris van Huffelen in een brief(link naar andere website) aan de Tweede Kamer. In 2020 zegde voorganger Raymond Knops de invoering al toe. De huidige staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering pakt dit proces nu verder op.

Voordelen

De invoering maakt gegevensuitwisseling met Europees Nederland makkelijker en zorgt ook voor een betere uitwisseling van gegevens. Verder komt met het BSN DigiD beschikbaar voor inwoners. Het plan ondersteunt het doel van de staatssecretaris om de identiteitsinfrastructuur in Caribisch Nederland te verbeteren.

Wetswijzigingen

Maar het is nog niet zo ver. Momenteel onderzoekt van Huffelen een aantal benodigde aanpassingen van wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer, die het gebruik van het nummer regelt. Zo leidt toekennen van het BSN ook echt tot het kunnen gebruiken ervan voor diensten in Caribisch Nederland.

Planning

Het doel is om in 2023 te starten met bijvoorbeeld het aanpassen van ICT-systemen, het in kaart brengen van organisatorische en praktische gevolgen en het communiceren met betrokkenen. Een verder uitgewerkte planning van werkzaamheden wordt na de zomer verwacht en dan naar de Tweede Kamer gestuurd.