Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Hoe te handelen bij een ransomware-aanval?

05/07/2022

Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) heeft het ‘Incidentresponsplan Ransomware(link naar andere website)’ gepubliceerd. Hiermee kunnen organisaties zich voorbereiden op een aanval. Het document is een inspiratiebron om snel mee aan de slag te gaan en daarmee de digitale weerbaarheid te vergroten.

Incidentresponscyclus

Ransomware kan een ernstige bedreiging vormen voor de dienstverlening van een organisatie. Daarom is het goed om vooraf te bedenken wat te doen. In het document beschrijft het NCSC de incidentresponscyclus. Die bestaat uit de stappen: voorbereiding, identificatie, inperking, eliminatie, herstel en leerpunten. Per stap beschrijft het plan welke acties organisaties kunnen ondernemen om schade te voorkomen of te beperken.

Verhogen weerbaarheid

In het ‘Incidentresponsplan Ransomware(link naar andere website)’ is veel aandacht voor de stap ‘voorbereiding’. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je een aanval snel ontdekt en welke basismaatregelen(link naar andere website) voor cybersecurity zijn belangrijk? Het incidentresponsplan kan ook op maat gemaakt worden voor een specifieke organisatie. Een stap extra die snel handelen in de praktijk makkelijker maakt. Voor meer informatie, neem contact op met het NCSC(link naar andere website).