Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Cyberambassadeurs maken bewoners digitaal weerbaar

23/08/2022

Om de toenemende cybercriminaliteit aan te pakken leidt Gemeente Breda bewoners op tot cyberambassadeurs. Deze vrijwilligers zijn een schakel tussen politie, gemeente en bewoners. Ze waarschuwen buurtbewoners voor online gevaren en geven tips om zich te wapenen tegen cybercriminelen.

Cyberambassadeurs

“Wil jij cyberambassadeur worden?” Na deze oproep bleek Breda veel betrokken vrijwilligers te hebben. Dertig bewoners werden geselecteerd en na een cursus konden ze hun digitale kennis in de buurt verspreiden. Het idee komt van cyberexpert Peter Lahousse. “Nietsvermoedende Nederlanders klikken op een verkeerd linkje of maken na een neptelefoontje van de bank geld over. Kennis en bewustwording is een efficiënte manier om deze vorm van cybercriminaliteit te bestrijden. Op een toegankelijke manier leren vrijwilligers in vier lessen onder andere hoe ze zich beter kunnen beschermen, hoe oplichters herkend kunnen worden en welke stappen je moet doorlopen als je toch bent opgelicht. Deze opgedane kennis delen de cyberambassadeurs vervolgens met hun buurtgenoten. Zo ontstaat op een laagdrempelige manier een olievlek aan informatie.”

Groter bereik

Iedere cyberambassadeur mag zelf invullen op welke manier de digitale kennis wordt gedeeld. Nadja Buurmans is projectcoördinator van de gemeente Breda en legt het uit: “De vrijwilligers krijgen folders en andere hulpmiddelen mee zoals 11 gouden tips  . Zo kan op een verjaardag, op straat of op de tennisclub het onderwerp eenvoudig onder de aandacht worden gebracht. Ambassadeurs die voor een grote groep durven spreken organiseren zelfs informatieavonden, inclusief gastsprekers en een drankje na afloop. Maar een kort gesprekje met de buurvrouw over WhatsApp-fraude is ook al winst. We merken dat we via deze ambassadeurs een brede doelgroep bereiken.”

Weg met de schaamte

Cyberexpert Lahousse is blij dat zijn idee enthousiast wordt ontvangen:  “Gelukkig krijgt digitale veiligheid steeds meer aandacht. Maar ik merk dat er nog veel schaamte rondom cybercriminaliteit is. De gedachte ‘dom dat je er in bent getrapt’ overheerst. Als je met elkaar in gesprek raakt, ontdek je dat iedereen een potentieel slachtoffer kan zijn. Onderzoek wijst uit dat niet alle slachtoffers aangifte doen, het probleem is dus nog groter dan we denken. Ik hoop dat de cyberambassadeurs naast kennis uitwisselen, ook bijdragen om deze schaamtecultuur te doorbreken.”

De grens over

In 2019 leidde Breda de eerste cyberambassadeurs op. Door het coronavirus lag het project even stil maar in april 2022 kreeg de tweede lichting vrijwilligers het officiële certificaat. En de gemeente Breda wil het aantal cyberambassadeurs verder uitbreiden aldus Nadja Buurmans. “De belangstelling is groot, we kregen ontzettend veel inschrijvingen. Dit maakt dat we in de toekomst kritisch moeten selecteren. Alleen deelnemers die daadwerkelijk de intentie hebben hun kennis te delen mogen deelnemen aan het project. Ik ben blij dat andere gemeenten zoals Den Haag, Utrecht en Amsterdam ook starten met digitale buurtambassadeurs. En het concept gaat zelfs de grens over, ook Antwerpen en Kortrijk hebben zich bij ons gemeld.”

Meer weten over het project cyberambassadeur van de gemeente Breda? Mail naar buurtpreventie@breda.nl of kijk op www.buurtpreventiebreda.nl

Eventueel mag dit filmpje worden geplaatst:

https://www.youtube.com/watch?v=5PSbTpFzq6w